cze
08
2021

Ciekawe zwierzęta

Wpisany przez Beata Wróblewska Poprawiony (08 czerwca 2021)
PDFDrukujEmail

Pingwiny- ptaki, które nie latają,

Słowo “pingwin” kojarzy nam się z uroczymi czarno-białymi ptakami zabawnie poruszającymi się po lądzie. Niektórym z nas przyjdzie namyśl sławna animacja ze studia DreamWorks, natomiast innym film “Happy Feet: Tupot małych stóp”. Jednak jak wiele informacji przedstawionych w tych filmach, jest prawdą? Z tego artykułu dowiecie się wszystkiego co trzeba wiedzieć o tych nielotach,

Jest nam znanych ok. 17 gatunków pingwinów. Z czego tylko 7 wybiera na miejsce swojego osiedlenia Antarktydę. Pozostałe preferują wybrzeża Afryki, Ameryki Południowej czy Australii

Najmniejszym gatunkiem jest australijski pingwin mały mierzący ok. 30 cm i 1 kg masy ciała. Najbardziej znanym nam gatunkiem jest pingwin cesarski mierzący ok. 120cm i 40 kg. Tak się składa, że ich upierzenie jest “pułapką”. I to dosłownie. Służy im ono jako kamuflaż w wodzie. Potencjalny drapieżnik obserwując pingwina od góry widzi go na tle ciemnej głębi, z którą zlewa się czarny kolor grzbietu ptaka, natomiast pingwin obserwowany od dołu ma nad sobą prześwietloną warstwę wody i wtedy kamuflażem jest dla niego biały spód ciała. W rzeczywistości ubarwienie pingwina ma kolory szaro-czarne, szaro-niebieskie i białawe na stronie brzusznej.

ZOBACZ FILM

 

Ciekawymi elementami budowy ciała są język oraz oczy. Język funkcją oraz budową przypomina tarkę, ułatwia to łapanie smacznych kąsków pingwinowi typu: głowonogi, kryl czy ryby. Oczy natomiast są zdecydowanie lepiej przystosowane do widzenia w wodzie niż na lądzie.

Podwodny lot. Jest to niebywała technika pływania opanowana przez te ptaki. Umożliwiają im to przede wszystkim krótkie, wąskie i sztywne skrzydła oraz dobrze natłuszczone pióra. Są w stanie rozwinąć prędkość od 10 do nawet 15 km/h.

Pingwiny wychodzą na ląd, aby się rozmnożyć. Jest to dla nich mordercze wyzwanie. Oddalają się w głąb lądu, gdzie samica składa 0,5 kg jajo po czym udaję się na żer. Wtedy samiec przez 2 miesiące opiekuję się jajem. Trudnymi warunkami w tym czasie są przede wszystkim silne wiatry oraz ciemność, które nie są przyjemnością. Pingwiny nie mogą wysiadywać jaj ze względu na zimną temperaturę. Umieszczają je między nogami, by tam schowane i ogrzewane przez fałd skórny spokojnie dojrzało.

Ciekawą sprawą wśród tych ptaków jest ich mowa. Badania wykazały, że ich język może być tak skomplikowany jak ludzki! Wydawane przez nie krzyki, gwizdy i świsty nie są losowe, a spełniają dwa lingwistyczne prawa: prawo Zipfa, które mówi, o tym, że najczęściej wydawane przez ludzi           i zwierzęta dźwięki są krótkie i prawo Menzeratha, informujące nas o tym, że im dłuższe jest słowo, tym krótsze będą składające się na nie sylaby. Dodatkowo dźwięki wydawane przez ptaki różnią się w zależności od sytuacji: dźwięki kontaktowe były krótkie i zwięzłe, podczas gdy nawoływanie godowe cechowały się długością i zróżnicowaniem.

Natalia Olszewska kl. 2C

https://hydropolis.pl/mowa-pingwinow/

https://jestemnaptak.pl/artykul/pingwiny-ptaki-poludniowej-polkuli

https://zoo.gda.pl/swiatowy-dzien-wiedzy-o-pingwinach

http://arctowski.aq/pl/przyroda/ekosystemy-morskie/pingwiny

 

ZOBACZ FILM

 

 

“Duchy nocy” - lemury.

Każdy z nas raz w życiu obejrzał animacje wytwórni DreamWorks, czy inne seriale dotyczące życia trójki sławnych na cały świat lemurów: Mort`a, Maurice`a oraz najważniejszej ikony Króla Juliana. Jednak czy wiedziałeś, że łacińska nazwa tego gatunku oznacza “duchy nocy” czy “duchy zmarłych”? Te i inne ciekawostki na temat tych wspaniałych osobników znajdziesz w tym artykule.

Pierwsze skojarzenie z Madagaskarem jest jak najbardziej trafne, ponieważ te zwierzęta zasiedlają głównie go oraz okoliczne wysepki. Obecnie znanych nam jest ok. 30 gatunków lemurów. Najmniejszy z nich waży 40 gramów i jest wielkości myszy, natomiast największy z nich waży 7 kilogramów i prowadzi nadrzewny tryb życia budując gniazda.

W naturze dożywają do 20 lat, w hodowlach natomiast do 25 lat. Udokumentowany “rekord” życia tych zwierząt to 33 lata. Dojrzałość płciową osiągają w wieku 2 lat, natomiast rozmnażać się zaczynają rok później. Samica zazwyczaj rodzi co 2 lata. Co ciekawe lemury nie noszą swoich młodych na plecach, lecz trzymają je w gniazdach. Okres rozrodczy przypada na porę deszczową. Przeważnie rodzi się w tedy od 2 do 3 osobników na parę. Niestety szacuję się, że 65% młodych nie osiąga wieku 3 miesięcy, głównie ginąc wskutek upadku z drzewa.

Bardzo ciekawa natura tych zwierząt wpłynęła na powstawanie przesądów i wierzeń. Niektóre gatunki są kojarzone ze złymi duchami, inne natomiast są poszukiwane ze względu na ich magiczny ogon chroniący przed chorobami gardła.

Niestety te wspaniałe zwierzęta są na skraju wyginięcia. W środowisku naturalnym giną z dnia na dzień. W raportach odnotowuję się spadek ich populacji o jakieś 85- 90%. Jest to głównie spowodowane małym terenem życia, który pomniejsza się jeszcze bardziej przez wycinkę lasów i ich roślinności. Przez to, że ludzie unicestwiają roślinność w lesie wiele lemurów skazanych jest na śmierć głodową, ponieważ odżywiają się wyłącznie określonymi gatunkami roślin. Przykładowo lemur złoty żywi się tylko i wyłącznie pędami bambusa.

Źródła:

https://zoo.wroclaw.pl/pl/lemury-ginace-gatunki.htm

https://uwb.edu.pl/lemury

 

ZOBACZ FILM

 

Palmiarnia Gliwice

Jesteś ze śląska i szukasz ciekawego miejsca na jednodniową wycieczkę? Palmiarnia w Gliwicach to idealny wybór. Jest ona podzielona tematycznie na 5 pawilonów: rośliny użytkowe, rośliny tropikalne, pawilon historyczny, sukulenty oraz akwarystyka. Kiedy tylko przekroczysz próg tego miejsca oddasz się niesamowitej przygodzie poznania nowego piękniejszego świata roślin.

Julia i Natalia z 2C Ela z 2D

Partnerzy

 

 

 

Współpracują z nami

 

 

 

 

\